Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

ΠΥΡΡΕΙΟΣ ΝΙΚΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ MUBARAK?

     Παραιτήθηκε πρίν από λίγες ώρες ο πρόεδρος Hosni Mubarak,ο τελευταίος Φαραώ της Αιγύπτου όπως έχει χαρακτηρισθεί.Στο άκουσμα της είδησης  οι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στη πλατεία Ταχρίρ ,στο Κάιρο γενικά ,αλλά και σε άλλες πόλεις ,ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς αφού αυτό επιζητούσαν 15 μέρες τώρα.Ο El Baradei  δήλωσε πως είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής του και πως περιμένει να συνεργασθεί με το στρατό ,σχηματίζοντας μια κυβέρνηση από πολίτες και στρατιωτικούς για να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές το Σεπτέμβριο,τονίζοντας πως δεν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος.Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις και άλλων παραγόντων της αντιπολίτευσης,όπως ο πρόεδρος του Αραβικού Συνδέσμου  Αμρ Μούσα ,αλλά και εκπρόσωποι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
     Προκαλεί εντύπωση το γεγονός οτι ο Hosni Mubarak παραιτήθηκε σχεδόν 24 ώρες αφού είχε δηλώσει οτι δεν θα έφευγε απο την εξουσία πριν απο το Σεπτέμβριο.Η εικόνα των διαδηλωτών να δείχνουν τα παπούτσια στον επί 30 χρόνια πρόεδρο τους, χθές μέτα την δήλωση του οτι δεν παραιτείται, είναι ίσως αύτο που τελικά τον εξώθησε στη σημερινή απόφαση. Για όσους γνωρίζουν τα προτεταμένα παπούτσια θεωρούνται μεγάλη προσβολή στον Αραβικό κόσμο.Ίσως εξανάγκασε και το στρατό να μιλήσει σε άλλη γλώσσα στον Mubarak διαισθανόμενος (ο στρατός) ότι οι εξελίξεις δεν θα μπορούσαν να είναι ελέξιμες.
     Με τη παραίτηση του ο Hosni Mubarak δήλωσε οτι αφήνει την εξουσία στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο και όχι στον έτσι και αλλιώς αντιπαθή Αντιπρόεδρο Souleiman.Θα ήθελα να κάνω μερικές επισημάνσεις .Η Αίγυπτος εδώ και 60 χρόνια κυβερνάται απο ένα Στρατιωτικό καθεστώς.Ο Mubarak υπήρξε ο εκφραστής αυτού του καθεστώτος τα τελευταία 30 χρόνια .Ο ορισμός του στρατού ως διαχειριστή της εξουσίας ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στο καθεστώς να δημιουργήσει τις ασφαλιστικές εκείνες δικλείδες προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία .Ο στρατός αποτελεί για τους Αιγύπτιους ιερό σημείο αναφοράς,και στα στελέχη του υπάρχουν εκπρόσωποι απο όλες τις τάξεις της Αιγυπτιακής κοινωνίας.
     Η απουσία απο "το κάδρο" του Mubarak επιτρέπει στον Στρατό να "διαμορφώσει " τις αλλαγές εκείνες που και το λαικό αίσθημα θα εξυπηρετεί ,αλλά και θα εδραιώνει τους στρατιωτικούς στην εξουσία.Η αντιπολίτευση όπως προανέφερα ζήτησε συμμετοχή και πολιτών στην προσωρινή κυβέρνηση γιατί γνωρίζει αυτή τη λεπτομέρεια.Πολύ φοβάμαι οτι ο αγώνας για Δημοκρατία του φίλου Αιγυπτιακού Λαού έχει αποτύχει ,τουλάχιστον σε αύτην τη φάση.Σας θυμίζω οτι όταν ξέσπασαν οι ταραχές ο Αρχηγός του Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Sami Enan βρισκόταν στις ΗΠΑ.
     Η στάση του Στρατού να παραμείνει "θεατής"και να μην αποτελέσει μέρος του προβλήματος ,αφήνοντας ουσιαστικά ακάλυπτο και μόνο  τον Mubarak,είμαι βέβαιως οτι αποτέλεσε στρατηγικό σχεδιασμό των ΗΠΑ .Ίσως γι΄αυτό ο παραιτηθείς πρόεδρος της Αιγύπτου τις τελευταίες μέρες δεν είχε σημείο επαφής με τους Αμερικανούς.Γνώριζε οτι είναι μόνος ,απλά προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο πιστεύοντας οτι μπορεί κάποια στιγμή οι διαδηλωτές να "βαρεθούν".
     Έκανε όμως λάθος.Οί Λάοι δεν "βαριούνται". Εξαπατούνται ναί αλλά δεν βαριούνται να αγωνίζονται για τη Δημοκρατία .Απομένει να δούμε αν αυτή η νίκη χαρακτηρισθεί ως Πύρρειος ,ή ο αγώνας τους θα συνεχισθεί παρά τον εκπληκτικό σχεδιασμό των ΗΠΑ.

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΦΛΕΓΕΤΑΙ

    " Η Μεσόγειος φλέγεται"...θα μπορούσε να είναι τίτλος ενός μυθιστορήματος γεμάτο δολοπλοκίες,πολιτικές δολοφονίες,παγκόσμιες οικονομικές συμφωνίες,ίντριγκα,κατασκόπους,ερωτικά τρίγωνα ως προκάλυμμα διεθνών σχέσεων κ.λ.π.
     Αυτό που συμβαίνει στή Βόρειο Αφρική ,με μια δόση λογοτεχνικής αδείας μάλλον δεν απέχει και πολύ από την προλόγια αναφορά μου. Η Τυνησία αρχικά,η Αίγυπτος τώρα (αργότερα ποιά άραγε?) συνδέονται στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη με την ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου ως μέρος του τόξου επιρροής του Δυτικού κόσμου σε αυτήν την τόσο πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου περιοχή ,αλλά συνάμα και τόσο ανισόρροπη στα μάτια του λεγόμενου πολιτισμένου κόσμου.
     Η Διέθνης κοινότητα (μέσω Dominique Stros Kan) έσπευσε να δηλώσει πρίν απο μερικές μέρες οτι το IMF είναι έτοιμο να βοηθήσει την διάδοχη κατάσταση στην ανοικοδόμηση της Αιγύπτου.Σε ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας απο την C.I.A ,ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας δήλωσε πως ο πρόεδρος Barack Obama  είχε ενημερωθεί απο τα τέλη του 2010 οτι επίκεινται αναταραχές στην περιοχή.
     Ολ΄αυτά συνθέτουν ένα σκηνικό με το οποίο ένας λογοτέχνης θα μπορούσε να μεγαλουργήσει,περιγράφοντας σκηνικά όπως αυτά στον προλογό μου.Η Αίγυπτος όμως αποτελεί για την διεθνή κοινότητα μια ιδιάζουσα περίπτωση η οποία θα πρέπει να μας απασχολήσει.Η Χώρα αυτή μέσω του Σουέζ διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στη διαδρομή πρός ,και ,από τον Περσικό κόλπο.Μία διαδρομή τεράστιας σημασίας για τις χώρες της Δύσης αλλά και για τις μεγάλες εταιρείες πετρελαιοειδών.Επίσης η Αίγυπτος ,και γενικά οι χώρες της Β.Αφρικής επηρρεάζουν τις ΑΟΖ της λεκάνης της Μεσογείου.
     Ο Hosni Moybarak εξυπηρέτησε τα συμφέροντα της Δύσης 30 και πλέον χρόνια,όπως και ο Τυνήσιος Ben Alli.Ηγέτες και μέλη σοσιαλιστικών κομμάτων και διεθών σχηματισμών.Αναρωτιέμαι αν είναι τυχαία η δήλωση( που έγινε και πράξη μέχρι αυτήν την ώρα ) του αργηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου αντιστράτηγο Σάμι Έναν ότι δεν θα ανοίξει ο στρατός πύρ εναντίον των διαδηλωτών.Σας θυμίζω οτι ο Σάμι Έναν βρισκόταν στις Η.Π.Α όταν ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος.Τι να έκανε άραγε στην Αμερική και τί συζητούσε με τις Αμερικανικές Αρχές?
     Θεωρίες Συνομωσίας? η απλά παιχνίδι στρατηγικής από έναν πολύ καλό σεναριογράφο της Διεθνούς Πολιτικής Σκήνης, μέλος ενός πολύ καλά πληροφορημένου ΤΗΙΝΚ ΤΑΝΚ της Δύσης?
Και μια απλή ερώτηση από έναν πολύ καλά πληροφορημένο ακροατή της Διεθούς Πολιτικής Σκήνης.Ο El Baraday ? Ποιός ο ρόλος του?Σας θυμίζω οτι ο τελευταίος ήταν ο επικεφαλής της επιτροπής Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών που οδήγησε στον δεύτερο πόλεμο του κόλπου και τον πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας.Χρησιμοποιήθηκε απο τις αμερικανικές υπηρεσίες ,εξαπατήθηκε? θα αναρωτηθεί κάποιος, και ύστερα χάθηκε απο το προσκήνιο.Η μήπως ως μέλος των Διεθνών Οργανισμών γνώριζε για τις επερχόμενες αλλαγές και προετοίμαζε απο τότε την όποια δική του συμμετοχή?
     Ο El Baraday παρουσιάζεται ως ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της Αντιπολίτευσης και δήλωσε πριν απο μερικές ώρες στο CNN και το  FOX NEWS οτι η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν αποτελεί κίνδυνο για την Αίγυπτο και για την Δύση.Μήπως ξέρει πράγματα (ως γνώστης της Αιγυπτιακής Κουλτούρας ,για την οποία μίλησε ο Hosni Moybarak στον  Barack Obama) τα όποια αγνοεί σκωπτικά ο σεναριογράφος της παρούσας κρίσης?
     Η τελική έκβαση θα κρίνει και τον επίλογο αυτής της Ιστορίας.Ο εκλεκτός της Δύσης ή ο προδωμένος από αυτήν θα είναι ο τελικός νικητής .Οι λαοί θα γράψουν τη δική τους Ιστορία ?(πρόθυμοι να πληρώσουν τα όποια λάθη τους) ,ή θα παραμείνουν θιασώτες στο έργο της ζωής τους?


Υ.Γ: Αν επικρατήσει ο El Baraday θα είναι ενδιαφέρον  να δούμε τις σχέσεις που θα προκύψουν με την Δύση και κυρίως με τις Η.Π.Α αφού ο διάσημος Φυσικός/Χημικός είχε κατηγορήσει εμμέσως πλήν σαφώς τις τελευταίες για προσωπική του εξαπάτηση στο θέμα των Βιολογικών όπλων του Sadam Housein.